|
Δεν θα κάνουν Γιορτές
Προσηλωμένα στην εργασία τους ακόμη και κατά τη διάρκεια των εορτών μαθαίνουμε ότι θα είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς. Η εντολή της διοίκησης ότι πρέπει να τελειώνουν όλες τις εκκρεμότητες του μεγάλου project Sunrise παραμένει σε ισχύ, παρά τα πολλά βήματα που έχουν γίνει.
Βέβαια, όπως λένε και οι ίδιοι στους συνεργάτες τους, η πίεση είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, όταν σχεδιαζόταν η αύξηση κεφαλαίου και όλο το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας. Τώρα το κυνήγι αφορά την αύξηση των χρηματοδοτήσεων, με αιχμή τις επιχειρήσεις.
Κέρδη με. δάκτυλο ΤΧΣ
Σε ικανοποιητική αποτίμηση για την Εθνική κλείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το deal με την EVO Payments, για την από κοινού δραστηριοποίηση των δύο πλευρών στον τομέα αποδοχής και εκκαθάρισης πράξεων πληρωμής (POS). Η Εθνική θα αποσχίσει τον κλάδο, εισφέροντάς τον σε μια 100% θυγατρική της εταιρεία, η οποία θα λάβει άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Εν συνεχεία, θα πωλήσει το 50% της εταιρείας στην EVO Payments, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους πληρωμών, με τεχνογνωσία, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και προσφορά νέων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η συνολική επιχειρησιακή αξία (Enterprise Value) του κλάδου και επομένως της νέας εταιρείας, που θα αποτελέσει το όχημα του joint venture, ψήλωσε στα επίπεδα των 305-310 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αποτίμησης ακούγεται πως έπαιξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως βασικός μέτοχος της Εθνικής. Το ΤΧΣ, απειλώντας ακόμη και με χρήση του δικαιώματος veto, στήριξε με τη «σκληρή» του στάση τη διαπραγματευτική θέση της τράπεζας, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί μια πιο προσοδοφόρος συμφωνία.
Όσοι παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση, αναφέρουν ότι η EVO Payments ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση από αποτίμηση της τάξης των 175 εκατ. ευρώ για τον κλάδο της Εθνικής και έφθασε στα 305-310 εκατ. ευρώ. Δεδομένου του χαρακτήρα του Ταμείου, η στάση του ΤΧΣ, τόσο στην περίπτωση της Εθνικής όσο και σε αυτή της Attica Bank, εκκινείται από την αρχή του «υπεύθυνου μετόχου». Στάση που προκαλεί γκρίνια και δυσαρέσκεια. Ενίοτε και άκομψες επιθέσεις.
|
|