f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1229 8 - 12 Οκτωβρίου 2021


Σούπερ... ντούπερ αισιόδοξος!

Την αισιοδοξία του για τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια αλλά και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε στα στελέχη των εταιρειών που ελέγχει μετοχικά -Eurobank και Eurolife- ο Πρεμ Γουάτσα, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ινδοκαναδός επενδυτής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και με τον Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Ως είθισται σε όλες τις επισκέψεις του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο επικεφαλής της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του μετόχου της εταιρείας. Ο Πρεμ Γουάτσα, πέραν της συμμετοχής του στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, δείχνει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό real estate μέσω της εταιρείας ακινήτων Grivalia και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ενδυναμώσει έτι περαιτέρω την παρουσία του στον εν λόγω τομέα, με δεδομένες τις προβλέψεις ότι οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 4%-5% μέχρι το 2027.


Το κρίσιμο σημείο

Από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των επόμενων μηνών μεταξύ της Yalco και της B2Capital (διαχειρίστριας του συνόλου των δανείων της εισηγμένης) και με σημείο-κλειδί τα ακίνητα της εισηγμένης, θα κριθεί το αν και με ποιο τρόπο θα καταφέρει η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Yalco είναι τραγική, καθώς όχι μόνο έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια (42 εκατ. ευρώ) και ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές 37,7 εκατ. ευρώ (μετά και την πώληση του ακινήτου της στα Οινόφυτα στην Prodea), αλλά επιπλέον επειδή δεν διαθέτει ρευστότητα και έτσι η εταιρεία υποχρεώνεται σε μείωση των πωλήσεών της. Ειδικότερα, στο πρώτο φετινό εξάμηνο είδε τον κύκλο εργασιών της να υποχωρεί από τα 2,15 στο 1,8 εκατ. ευρώ και την προ φόρων ζημία να διαμορφώνεται στις 933.000 ευρώ, παρότι ενέγραψε έκτακτα κέρδη 1,13 εκατ. ευρώ (αυτά προέκυψαν επειδή η Yalco δεν έλαβε από τον ορκωτό ελεγκτή το «going concern» και αποτίμησε τα περιουσιακά της στοιχεία σε «ρευστοποιήσιμες αξίες»).

Όμως, πού μπορεί να ελπίζει τώρα η εταιρεία; Στις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει με την B2Capital, οι οποίες προφανώς θα πρέπει να συνδυάζουν την πώληση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας, ένα. γενναίο κούρεμα υποχρεώσεων και φυσικά μια στοιχειώδη αναχρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσει η Yalco να δουλέψει χωρίς τον βραχνά της ελλιπούς ρευστότητας. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σύντομα, γιατί ο χρόνος δουλεύει εναντίον όλων των εμπλεκομένων (τόσο της εταιρείας όσο και των πιστωτών). Απ' ό,τι μάλιστα δηλώνει η διοίκηση της Yalco, κάποια πρώτα σημεία επαφής μεταξύ εταιρείας και B2Capital έχουν ήδη γίνει, όπως η διακοπή εκτοκισμού των δανείων και η πρόθεση της B2Capital να μην προβεί σε ενέργειες αναγκαστικής δικαστικής επιδίωξης των εκχωρηθέντων απαιτήσεων για χρονική περίοδο δύο ετών.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr