f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1226 17 - 21 Σεπτεμβρίου 2021


Οι τιμές και οι εμπλοκές

Η ανατίμηση πρώτων υλών στον τομέα της κατασκευής ευλόγως έχει θορυβήσει την αγορά, ιδίως σε μια εποχή που μεγάλα και μικρά έργα, δημόσια και ιδιωτικά, βρίσκονται σε full spin. Σε ό,τι αφορά το κόστος κατασκευής δημόσιων έργων, παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ, κάθε παλιά υπογεγραμμένη σύμβαση (δυνατότητα βασισμένη σε νόμο του 1965) περιλαμβάνει ρήτρες αναπροσαρμογής, γεγονός που εν μέρει εξασφαλίζει την ομαλή εκτέλεσή τους.

Δεδομένου δε ότι πολλά από τα έργα έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ολοκλήρωσης (ενώ άλλα βρίσκονται απλώς στη φάση της δημοπράτησης ή της πρώτης φάσης ανακήρυξης αναδόχων), η κατασκευαστική αγορά δεν ανησυχεί τόσο για την επίδραση των ανατιμήσεων, προσβλέποντας σε διόρθωση τιμών στην πορεία των μηνών και ετών. Δυσκολεύει βεβαίως λίγο την κατάρτιση προσφορών, αλλά δεν αποτελεί προς το παρόν παράγοντα ανησυχίας. Παρ' όλα αυτά, εγείρονται σοβαρά ζητήματα τόσο για τους developers που εκτελούν ήδη κάθε λογής projects όσο και για «κλειστά» προγράμματα, όπως για παράδειγμα το νέο «Εξοικονομώ», η πρώτη δράση που οποίου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πόροι που θα διατεθούν για έργα αναβάθμισης είναι συγκεκριμένοι και με μια αγορά υλικών και τελικών προϊόντων που καλπάζει με ανατιμήσεις 30% και 50%, αρκετοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως τα κονδύλια να υστερούν, ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα ακραίων αυξήσεων σε τιμολόγια εργασιών και υλικών. Στην. πλάτη του δεσμευμένου χρήματος του προγράμματος...


Δείγμα της... έκρηξης

Εντυπωσιακή επίδοση -εντός του περιβάλλοντος της πανδημίας- παρουσίασε στο α' εξάμηνο του 2021 το πανελλαδικό δίκτυο της κτηματομεσιτικής RE/MAX, έχοντας βεβαίως μια χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς το α' εξάμηνο του 2020 η αγορά ακινήτων αιφνιδιάστηκε από τα lockdown και την αργή προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων. Πάντως παραμένει στοιχείο που δίνει εικόνα για τη ζήτηση, το γεγονός πως η RE/MAX κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις (σε αξία) του δικτύου της πανελλαδικά κατά 21,2%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η αύξηση στον όγκο συναλλαγών (+20,7% στις πράξεις).

Η παραπάνω επίδοση έχει τη σημασία της, αν αναλογιστεί κανείς τη χαμηλή διενέργεια συναλλαγών της κατηγορίας «Χρυσή Βίζα». Συνάδει δε με το ευρύτερο περιβάλλον στην αγορά του real estate, με τις αγορές logistics, γραφειακών χώρων και εξοχικών κατοικιών να παίρνουν την ανιούσα μέσα στο 2021.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr