f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1213 18 - 22 Ιουνίου 2021


Τρίβουν τα μάτια τους. προσεκτικά

Έτριβαν τα μάτια τους στο υπουργείο Οικονομικών με τις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας για το ΑΕΠ, αλλά δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Κάθε άλλο. Η ΕΤΕ την Παρασκευή 11/6 ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης, σύμφωνα με τις οποίες το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ κάνει ένα θεαματικό ράλι 12,3% και το 2021 κλείνει με ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ της οικονομίας με +5,7%. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για αναθεώρηση των εκτιμήσεών του από το 3,6% αισθητά προς τα πάνω. Ανεπισήμως, το 4,8% των αρχικών προβλέψεων ψιθυρίζεται, αλλά πριν δείξει ο τουρισμός, αναθεώρηση δεν έρχεται.

Τις επόμενες ημέρες αποστέλλεται στην Κομισιόν το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πήχης παραμένει για φέτος στο 3,6%. Για λόγους ασφαλείας. Και μέχρι την αναθεώρηση προς τα πάνω, αν δεν στραβώσει τίποτα πολύ ουσιαστικά.


Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Πρόταση που επιχειρεί να λύσει τον Γόρδιο δεσμό της υπόθεσης Αττικός Ήλιος έχει κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των εμπλεκόμενων μερών. Ως γνωστόν, είναι ένα θέμα με τεράστιο δημοσιονομικό ενδιαφέρον καθώς ο όμιλος Μαντωνανάκη διεκδικεί από το Δημόσιο αποζημίωση 626 εκατ. ευρώ (έχοντας υπέρ του αποφάσεις από το Διαιτητικό Δικαστήριο) για την παραχώρηση εκμετάλλευσης του «Grand Resort Λαγονήσι». Γι' αυτό και διαβάζουμε επ' αυτού σε κάθε έκθεση μεταμνημονιακής επιτήρησης της Κομισιόν.

Το ζήτημα, όμως, δεν αφορά μόνο τους δύο. Εμπλέκονται και οι τράπεζες. Εκτός από υποθήκες επί άλλων ξενοδοχειακών μονάδων του ομίλου Μαντωνανάκη, κλήθηκαν να διεκδικήσουν μέρος της απαίτησής τους για τις οφειλές του ξενοδοχειακού ομίλου από την ΕΤΑΔ (ιδιοκτήτρια του ακινήτου) μετά και από σχετικές δικαστικές αποφάσεις που εξασφάλισε ο όμιλος Μαντωνανάκη.

Η ΕΤΑΔ, για να εξουδετερώσει τη συγκεκριμένη δημοσιονομική βόμβα, είχε ασκήσει ενώπιον του Εφετείου αγωγές ακύρωσης των παραπάνω διαιτητικών αποφάσεων. Ωστόσο, πέραν της νομικής οδού, επέλεξε και την τεχνοκρατική υποστήριξη, καθώς στις 22 Μαρτίου προσέλαβε (μετά από σχετικό διαγωνισμό) την PwC ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο για να υποστηρίξει μια νέα πρόταση συμβιβασμού. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ήδη να έχουν γίνει σχετικές «προσφορές» και «αντιπροσφορές» για την καταβολή αποζημίωσης στην Αττικός Ήλιος, με την αίρεση πως η. πέτρα του σκανδάλου, δηλαδή το resort, θα επιστρέψει στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, για μελλοντική (και πιο σοβαρή) προσπάθεια εκμετάλλευσης και αξιοποίησής του. Μένει να φανεί αν θα ευδοκιμήσει η προσπάθεια και αν θα ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr