:: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1205 23 - 27 Απριλίου 2021


Ζυμώσεις για τον νέο πρόεδρο

Eντείνονται οι ζυμώσεις μεταξύ του τριγώνου κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και Εθνικής Τράπεζας, με στόχο να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία του πιστωτικού ιδρύματος. Μαθαίνουμε ότι η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κερδίζει συνεχώς πόντους και εκτός απρόοπτου, σύντομα θα ανακοινωθεί και επισήμως.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς έκλεισε και το τελευταίο κεφάλαιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία έδωσε την έγκρισή της για το deal. Μετά κι από αυτό, σειρά έχει η πώληση του πακέτου Frontier, δηλαδή των 6,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Επί της ουσίας... καλά

Aν ξεκινήσει κάποιος να διαβάζει τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της Αλουμύλ από την «κάτω γραμμή», τότε διαπιστώνει ότι το καθαρό αποτέλεσμα από ζημία 1,05 εκατ. το 2019 έκλεισε πέρυσι με κέρδη ύψους 7,24 εκατ. ευρώ! Εξετάζοντας ωστόσο λίγο πιο αναλυτικά τις λογιστικές καταστάσεις, αντιλαμβάνεται πως η όποια μεταβολή δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο αρχικά φαίνεται. Πρώτον, γιατί τόσο οι πωλήσεις όσο και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διατηρήθηκαν πέρυσι πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019.

Και δεύτερον, διότι για να φτάσουμε από τη ζημία του ενός εκατ. του 2019 στα κέρδη των 7,24 εκατ. το 2020, χρειάστηκαν δύο έκτακτα αποτελέσματα: αφενός η εγγραφή έκτακτων κερδών από την αυξημένη αποτίμηση κατά 4,1 εκατ. ευρώ του προϋπάρχοντος 17% της ΑΛΟΥΦΟΝΤ (πέρυσι η ΑΛΟΥΦΟΝΤ απορροφήθηκε πλήρως από την εισηγμένη) και αφετέρου από τη μη επανάληψη ζημίας 1,26 εκατ. από διακοπείσες δραστηριότητες που υπήρξε το 2019 (πώληση θυγατρικής).

Υπάρχουν, όμως, άλλα θετικά στοιχεία που αναμφίβολα πρέπει να επισημανθούν. Όπως για παράδειγμα ότι η καθαρή θέση του ομίλου υπερδιπλασιάστηκε (στα 25,5 εκατ. ευρώ) ή ότι υπήρξαν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 8 εκατ. ευρώ και κυρίως το γεγονός ότι μετά την περσινή αναχρηματοδότηση, το μέσο κόστος δανεισμού μειώθηκε σημαντικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την πορεία των μελλοντικών αποτελεσμάτων. Και όλα αυτά σε μια χρονιά που επηρεάστηκε δυσμενώς από την πανδημία. Να προστεθεί επίσης και το πολύ δυνατό φετινό ξεκίνημα της εισηγμένης, η οποία κατά το πρώτο τρίμηνο έχει καταφέρει να αυξήσει τις ενοποιημένες πωλήσεις της κατά 21,3%.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr