Οι πρώτες επαφές για τη νέα ιδιωτικοποίηση
Ξεκίνησε ο κύκλος επαφών των κατ' αρχάς ενδιαφερόμενων επενδυτών με την κυβέρνηση και τις αρχές, για την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Με δεδομένο ότι αρκετά σημεία του οδικού χάρτη για την επανιδιωτικοποίηση παραμένουν αδιευκρίνιστα (π.χ. αλλαγή νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, ύψος ΑΜΚ κ.ά.), οι μέχρι τώρα επαφές είναι καθαρά διερευνητικές.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων, πάντως, συμπεριλαμβάνονται funds που επενδύουν σε τράπεζες, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα επένδυσης.
Η... ουρά της επένδυσης
Η νέα επένδυση της Sunlight στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης και πιλοτικής παραγωγής προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας, εκτός από τη μοναδικότητά της (όσον αφορά την έγκριση επιχορήγησης που έλαβε από το ΕΣΠΑ, το ύψος των κεφαλαίων που θα απορροφήσει, αλλά και τις συνέργειες που μπορεί να δημιουργήσει) έχει και ουρά.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ομίλου της Sunlight, σε πρώτη φάση, η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο core business της βιομηχανίας, δηλαδή σε μπαταρίες λιθίου για οχήματα που εξυπηρετούν την εφοδιαστική αλυσίδα (clarks) και όχι την ηλεκτροκίνηση γενικώς.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο hub (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025) έχει φιλοδοξίες να επεκταθεί σε κάθε δυνατή τεχνολογία που αφορά στην αποθήκευση ενέργειας και σε εφαρμογές που ξεφεύγουν από τον παραπάνω χώρο. Τα στελέχη της Sunlight αναφέρθηκαν ενδεικτικά σε τεχνολογίες αποθήκευσης καθαρής ενέργειας ακόμη και από υδρογόνο, αλλά και στη δημιουργία προϊόντων τόσο για βιομηχανική χρήση όσο και για τον καταναλωτή (όπως μπαταρίες ή ενεργειακά συστήματα για φορητές ιατρικές συσκευές). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «δεν νοείται παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς λύσεις αποθήκευσης»), σκιαγραφώντας έστω αδρά το ευρύ πεδίο που ανοίγεται.
Διευκρινίστηκε επίσης πως αν και πρόθεση είναι να δημιουργηθεί σε δεύτερο χρόνο από τη Sunlight και μονάδα παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης στη Δυτική Μακεδονία (μια επένδυση που προσδιορίζεται στα 200 εκατ. ευρώ), εντούτοις όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα του κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης και το πόσο θα πετύχει να δημιουργήσει εμπορεύσιμα προϊόντα και εφαρμογές.
|