:: euro2day ::















Έτος 23ο Αρ.Φύλλου 1150 3-7 Απριλίου 2020


Κατέβασαν ρολά

Με προβληματισμό παρακολουθούν στην αγορά το γεγονός πως το ελληνικό Δημόσιο έχει στην κυριολεξία κατεβάσει ρολά και δεν προχωρά σχεδόν κανένα άλλο θέμα, εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Όπως εξηγούν στελέχη εταιρειών, «θα μπορούσαν να προχωρήσουν, αφού μπορούν να μπουν από απόσταση οι τελευταίες πινελιές σε σχεδόν έτοιμες διακηρύξεις, κάποιοι διαγωνισμοί πληροφορικής ή κάποια άλλα έργα σε άλλους τομείς, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως κάποιοι υπουργοί επιμένουν να ανακοινώνουν «πολλές φορές το ίδιο πράγμα» και μέσω τηλεοπτικών εμφανίσεων, ενώ «την ίδια στιγμή τα υπουργεία τους βρίσκονται σε χειμερία νάρκη». Όπως λένε, «πράγματι η κρίση έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για μεγαλύτερο δημόσιο, αλλά δημόσιο που να λειτουργεί!».


Κίνδυνος... ηλεκτροσόκ
στις πληρωμές λογαριασμών ρεύματος

Αν και είμαστε ακόμα στην αρχή της περιπέτειας, τα πρώτα σημάδια μείωσης της εισπραξιμότητας των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος είναι γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ μετρά 20%-25% λιγότερα έσοδα, ενώ, όπως πληροφορείται η στήλη, στις τάξεις των ανταγωνιστών το ποσοστό αυτό φτάνει ακόμη και στο 50%.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως υπολογίζουν στην αγορά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα μηνιαία έσοδα όλων των προμηθευτών ρεύματος, ΔEH και ιδιωτών, κυμαίνονται στα 610-650 εκατ. ευρώ. Αν η κρίση διαρκέσει τρεις μήνες και σε ένα ήπιο σενάριο απώλειας εσόδων της τάξης του 20%-30%, τότε οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα στερηθούν εισπράξεις εύρους 360-540 εκατ. ευρώ. Και μπορεί ο μεγάλος χαμένος να είναι η δημόσια εταιρεία, η οποία ήδη μετρούσε πριν από την κρίση ανεξόφλητες οφειλές 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και οι ανταγωνιστές της θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Στο ΥΠΕΝ, προετοιμάζουν, προς ώρας, τον μηχανισμό παροχής εγγυήσεων για την πρόσβαση των εταιρειών σε κεφάλαια κίνησης. Αν και όπως λένε στην αγορά, το μέτρο αυτό δεν αρκεί...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr