:: euro2day ::















Έτος 22ο Αρ.Φύλλου 1135 20 - 24 Δεκ 2019


Το στοίχημα του ομολόγου

Ένα από τα στοιχήματα της ΔΕH που θα επιβεβαιώσει ενώπιον των επενδυτών και την επανάκαμψη των οικονομικών της αποτελεσμάτων, είναι και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό με την έκδοση ομολόγου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης όταν ρωτήθηκε για το αν η εταιρία σκοπεύει να εκδώσει ομόλογο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έδειξε να μη βιάζεται. Όπως είπε, «πιστεύουμε ότι τον επόμενο χρόνο θα λάβουμε κι άλλες αναβαθμίσεις. Δεν έχουμε τεράστιο χρηματοδοτικό κενό», σημείωσε.

Παράλληλα, όμως, με αφορμή και την ευνοϊκή συγκυρία για τις ελληνικές εκδόσεις ομολόγων είτε του Δημοσίου είτε και εταιριών, επανήλθε.: «Μπορεί όμως και να προχωρήσουμε άμεσα». Ποιος θα είναι ο χρόνος της εξόδου; Πηγές δείχνουν ότι θα κριθεί στο πρώτο τρίμηνο όταν η ΔΕΗ κάνει τις αναλυτικές παρουσιάσεις του business plan στους αναλυτές και επενδυτές...


Επιβράβευση με... ψίχουλα

Η επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών αποτέλεσε προγραμματική θέση του κυβερνώντος κόμματος. Δικαίως, καθώς πρέπει να αποκατασταθεί μια αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς με τον τρόπο τους πλήρωσαν την ασυνέπεια μεγάλου τμήματος δανειοληπτών, η οποία, είτε οφείλεται σε πραγματική αδυναμία είτε σε απροθυμία ανάληψης υποχρεώσεων. Εξ αρχής είχε διευκρινιστεί, μάλιστα, ότι το κόστος της επιβράβευσης θα το αναλάμβαναν οι τράπεζες και όχι το Δημόσιο.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι συστημικές τράπεζες έβγαλαν η μία μετά την άλλη προγράμματα επιβράβευσης. Στα περισσότερα η επιβράβευση σχετίστηκε με την επιστροφή τόκων. Οι τόκοι, όμως, στο σύνολο σχεδόν των δανειακών συμβάσεων, μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια συνεπούς εξυπηρέτησης. Για παράδειγμα σε δάνειο, διάρκειας 20 ετών με συνολικούς τόκους 41.919 ευρώ από την επιστροφή τόκων ενός προγράμματος επιβράβευσης, ο δανειολήπτης εξοικονομεί 1.248 ευρώ.

Δηλαδή, σχεδόν το 3% των συνολικών τόκων ή αλλιώς 62 ευρώ τον χρόνο. Στο σύνολο του δανείου θα έχει εξοικονομήσει σχεδόν 2 από τις 240 δόσεις. Ψίχουλα...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr