:: euro2day ::















Έτος 22ο Αρ.Φύλλου 1116 9 - 13 Αυγούστου 2019


Πάνε πίσω οι αλλαγές διοικήσεων

Όσοι στοιχημάτισαν πως θα γίνουν άμεσα οι αλλαγές στους δύο οργανισμούς που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και το ΤΑΙΠΕΔ, μάλλον θα χάσουν.

Ακούγεται πως οι όποιες αλλαγές πάνε πως τα πίσω όχι μόνο επειδή πρέπει πρώτα να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα. Οι κοινοτικοί έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση πως καλό είναι να μην προχωρήσουν τώρα οι αλλαγές διοικήσεων στους δύο κρίσιμους οργανισμούς. Κυρίως γιατί στις Βρυξέλλες θέλουν να υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για τους επικεφαλής των ΕΕΣΥΠ και ΤΑΙΠΕΔ: πως είναι κομματικά ανεξάρτητοι και πως οι θητείες τους δεν συνδέονται με τον εκλογικό κύκλο.



Τα ντεσού της πώλησης
του project Symbol

Η πώληση του χαρτοφυλακίου Symbol από την Εθνική με τίμημα που αντιστοιχεί στο 28% της ονομαστικής αξίας των δανείων, εξέπληξε ευχάριστα την αγορά. Κι αυτό διότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προηγούμενα ομοειδή.

Σε αντίθεση με τις Πειραιώς και Alpha Bank, η Εθνική έβγαλε προς πώληση ένα χαρτοφυλάκιο με πολύ περισσότερα δάνεια (12.800), τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 7.900 ακινήτων. Γίνεται αντιληπτό ότι η μέση αξία του ενέχυρου είναι σημαντικά μικρότερη απ' αυτή των projects Amoeba (Πειραιώς) και Jupiter (Alpha). Μάλιστα, αρκετά από τα ενεχυριασμένα ακίνητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου είναι βιομηχανοστάσια και κατοικίες στην επαρχία. Τέλος, η αξία του μεγαλύτερου ενεχυριασμένου ακινήτου εισοδήματος (μισθωμένο με μακροχρόνια σύμβαση) ανέρχεται σε μόλις 2 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕ πουλώντας στο 28% της ονομαστικής αξίας θα γράψει μικρό κεφαλαιακό κέρδος (άνω των 30 εκατ. ευρώ), ενώ καθαρίζει σε σημαντικό βαθμό το χαρτοφυλάκιο των NPEs μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr