:: euro2day ::















Έτος 22ο Αρ.Φύλλου 1102 3 - 7 Μαΐου 2019


ΕΥΑΘ: ο γρίφος των νέων τιμολογίων

Μείωση κερδών εμφάνισε πέρυσι η ΕΥΑΘ (από τα 16,45 στα 14 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της αύξησης του προσωπικού της κατά 40%, με την πρόσληψη 150 εργαζομένων. Ακόμη μεγαλύτερη ωστόσο είναι η υποχώρηση του διανεμόμενου μερίσματος, που από το περυσινό 0,221 ευρώ ανά μετοχή, φέτος θα προταθεί το ποσό του 0,126 ευρώ (-43% σε σύγκριση με το 2018).

Σε ό,τι αφορά τώρα το μέλλον της κερδοφορίας της ΕΥAΘ, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η εγκριθείσα τιμολογιακή πολιτική της εισηγμένης, καθώς από την 1η Μαΐου του 2019: 1Θα μειωθεί η τιμή του νερού στις χαμηλές κλίμακες, ενώ θα αυξηθεί στις υψηλές κλίμακες κατανάλωσης. 2Θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί το κοινωνικό τιμολόγιο. 3Θα επιβληθεί ανταποδοτικό τέλος στα νέα τιμολόγια, υπέρ του «Πράσινου Ταμείου». 4Για τη διετία 2021-2023 προβλέπεται αύξηση τιμολογίων 2%, με την εξαίρεση της πρώτης κλίμακας του οικιακού καταναλωτή (έως 10 κ.μ. το τετράμηνο).

Αυτό που ωστόσο δεν αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις της ΕΥΑΘ -με στόχο την αρτιότερη ενημέρωση των επενδυτών- είναι το αν μεσοσταθμικά τα νέα τιμολόγια θα ευνοήσουν ή θα επιδεινώσουν τις οικονομικές της επιδόσεις.



Η κρίσιμη δαπάνη της Coral και ο ρόλος της IBG

Μεγάλη αύξηση καθαρών κερδών (από τα 16,2 στα 20,7 εκατ. ευρώ) σημείωσε το 2018 η Coral -θυγατρική εταιρεία της Motor Oil- η οποία πέρσι εξέδωσε εταιρικό ομόλογο μέσω του Χ.Α. Στα αξιοσημείωτα των λογιστικών καταστάσεων της Coral συγκαταλέγεται και η καθόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη για «προμήθειες τραπεζών και συναφή έξοδα» ύψους 5,89 εκατ. (έναντι 4,76 εκατ. ευρώ το 2017).

Προφανώς ένα τμήμα αυτού του κονδυλίου θα θελήσει να κερδίσει o όμιλος Motor Οil μέσα από την απόκτηση (και ανάπτυξη) της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG).

Η σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπεται το επόμενο δίμηνο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται -σύμφωνα με αναλυτές- η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Και, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, κανείς δεν θα εκπλαγεί αν επιχειρηθεί να προσελκυσθούν και τρίτοι επενδυτές στην IBG, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της Μotor Οil να πέσει από το προβλεπόμενο (με βάση τα σημερινά δεδομένα) 100%.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr