:: euro2day ::















Έτος 22ο Αρ.Φύλλου 1098 5 - 9 Απριλίου 2019


Τι συζητούν Alpha Bank και HIG για τη Μάνεσης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν, όπως μαθαίνει η στήλη, οι εναπομείνασες πιστώτριες τράπεζες της Χαλυβουργίας Ελλάδος (Μάνεσης) τις κινήσεις της HIG Capital. Το private equity fund αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό που έτρεξε η Eurobank και αποκτά από την τελευταία δάνεια της Μάνεσης, ονομαστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ, με σημαντικό discount.

Η HIG φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει την Alpha Bank, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της Μάνεσης, προκειμένου να βρεθεί μια συναινετική λύση, η οποία θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού της Χαλυβουργίας (γύρω στα 315 εκατ. ευρώ). Το private equity εμφανίζεται με γκάμα λύσεων, οι οποίες ξεκινούν από τη μεταπώληση των δανείων που αποκτά και φθάνουν ως και την ανταλλαγή τους.

Μένει να φανεί τι στάση θα κρατήσουν Alpha και λοιπές πιστώτριες τράπεζες. ΥΓ. Αν η Eurobank πώλησε στο 15% της ονομαστικής αξίας του δανείου, όπως πληροφορείται η στήλη, οι υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες θα υποχρεωθούν να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις. Εκτός κι αν υιοθετηθούν ρηξικέλευθες λύσεις.



Το κρίσιμο ερώτημα για την F.G. Europe

Θετικό αναμφίβολα το γεγονός ότι η FG Europe επέστρεψε το 2018 σε κερδοφόρο πορεία (260.000 ευρώ), έστω και περιορισμένη. Θετικές επίσης θα είναι -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- οι επιδράσεις από την πώληση του 51% της ιταλικής θυγατρικής της εισηγμένης: ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων το 2019 κατά 9,28 εκατ. ευρώ (τίμημα 10 εκατ. μείον κόστος κτήσης 715 χιλ. ευρώ), μείωση δανεισμού κατά 10 εκατ. ευρώ και επιπλέον εξοικονόμηση 15 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο κίνησης. Πρόκειται για εξελίξεις που ελαφρύνουν το σημαντικά βαρύ παθητικό της εισηγμένης.

Από την άλλη πλευρά, δεν διευκρινίζεται σαφώς αν από την πώληση αυτή ο ελληνικός όμιλος θα χάσει έμμεσα κάτι παραπάνω, πέρα από τις πωλήσεις και τα ασήμαντα κέρδη του 51% της θυγατρικής του. Και, τέλος, η εκκρεμότητα της FG Europe από την επένδυσή της στην Attica Bank παραμένει ορθάνοιχτη. Η FG Europe είχε τοποθετήσει ζεστά 10,17 εκατ. στην Attica Bank και στις 31/12/2018 η ζημιά αποτίμησης είχε διαμορφωθεί στα 9,2 εκατ. ευρώ.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η συγκεκριμένη τρύπα των 9,2 εκατ. ευρώ δεν απεικονίζεται στις λογιστικές καταστάσεις της FG Europe, επειδή υπάρχει «δοθείσα εγγύηση του βασικού μετόχου διασφαλισμένη από υπογεγραμμένη συμφωνία, για κάλυψη οποιασδήποτε ενδεχόμενης ζημίας εξαιτίας της συμμετοχής στην Attica Bank». Για να καλυφθεί μέσω του Χ.Α. η τρέχουσα υποαξία της FG Europe από τη συγκεκριμένη επένδυση απαιτείται ο τίτλος της Attica Bank να αυξηθεί κατά περίπου 900%!



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr