Θέλουμε ερευνητές ή... εξερευνητές;
Κάποια στιγμή, θα πρέπει να καταλήξουμε σε αυτήν τη χώρα για το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης που θα πρέπει να εφαρμόσουμε. Το όποιο μοντέλο σίγουρα δεν μπορεί να επιβληθεί από την πολιτική εξουσία.
Όταν όλη η Ευρώπη ασχολείται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (4ΒΕ - Industry 4.0), στην Ελλάδα σκεφτόμαστε να συστήσουμε μια. διυπουργική επιτροπή που θα ελέγχει την πρόοδο και την εφαρμογή της.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστα Φωτάκη, ο οποίος καταθέτει τις απόψεις του για την 4ΒΕ, «Η επιτροπή θα λαμβάνει τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, θα εποπτεύει την αξιοποίηση αποφοίτων STEM (επιστήμες τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών) υψηλής ειδίκευσης, με έμφαση σε τομείς όπως η νανοτεχνολογία, η φωτονική, η βιοτεχνολογία, τα προηγμένα υλικά και η Πληροφορική (ICT), που επηρεάζουν τεχνολογίες σημαντικές για την 4ΒΕ, ενώ διατρέχουν οριζόντια τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας».
Πώς μπορεί να εποπτευθεί η αξιοποίηση αποφοίτων STEM;
Όση εποπτεία και να υπάρξει -που δεν μπορεί να υπάρξει- η μετάβαση στην 4ΒΕ και σε όποια άλλη νέα τάση θα είναι εξαρτημένη από την κουλτούρα μας. Και εν προκειμένω, από την κουλτούρα, δυστυχώς, πολλών επιχειρηματιών και managers που αποστρέφονται το νέο, τη δημιουργικότητα, την άποψη και το όραμα. Διότι όσο κι αν θέλουμε όχι μόνο να σταματήσουμε, αλλά και να αντιστρέψουμε το «brain drain», η ελληνική πραγματικότητα έχει μεγάλες αντιστάσεις.
Τόσο μεγάλες που μετατρέπουν τους ερευνητές. σε εξερευνητές.
Γιατί βιάζεται η ΔΕΗ να τραβήξει την πρίζα από μεγάλους οφειλέτες
Αξιοσημείωτη είναι η σπουδή της ΔΕΗ να διεκδικήσει δυναμικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγάλων πελατών της στην υψηλή τάση. Όλοι έχουν γίνει μάρτυρες των κινήσεων της που φτάνουν μέχρι τη διακοπή ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής και την απειλή να τραβήξει την πρίζα και από τη ΛΑΡΚΟ μετά την ολιγοήμερη παράταση που έδωσε για τις 11 Ιανουαρίου.
Τα χρέη των δύο επιχειρήσεων προς τη δημόσια εταιρεία είναι σωρευμένα εδώ και αρκετά χρόνια. Η ΛΑΡΚΟ οφείλει πάνω από 285 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 31,8 εκατ. ευρώ, αν και η διοίκηση της τελευταίας αμφισβητεί τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ εξ αυτών.
Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την κινητοποίηση της ΔΕΗ; Άγνωστο, αν και κάποιοι στην αγορά σπεύδουν να θυμίσουν την προ διμήνου εισαγγελική παρέμβαση για συμβάσεις προμήθειας ρεύματος που έχει συνάψει η δημόσια εταιρεία στην υψηλή τάση.
|