:: euro2day ::















Έτος 21ο Αρ.Φύλλου 1076 2 - 6 Νοεμβρίου 2018


Motor Oil: γιατί επέμεινε για την IBG

Τι θα προσφέρει στη Motor Oil η απόκτηση της IBG; Κατ' αρχάς, ο εισηγμένος όμιλος καταβάλλει ήδη κάθε χρόνο προμήθειες στις τράπεζες ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Ένα σημαντικό τμήμα αυτών θα κατευθύνεται μελλοντικά στη θυγατρική της, την IBG, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί το deal. Δεύτερον, ο εισηγμένος όμιλος θα μπορεί να εξυπηρετεί αυτόνομα και γρήγορα τις ανάγκες των πρατηρίων του (περίπου 1,2 εκατ. loyalty cards, αυτόματες πληρωμές, πιθανά νέα προϊόντα που θα εξυπηρετούν το δίκτυο).

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι χαμηλότερο της λογιστικής αξίας (η οποία εν ολίγοις βρίσκεται με τη μορφή μετρητών) οδηγούν σε ένα «μετρημένο» deal που έχει σαφείς προϋποθέσεις για σχετικά γρήγορη και ασφαλή περίοδο επανείσπραξης της επένδυσης (pay back period).

Ώρα αποφάσεων για το «Ντυνάν»

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς καλείται πλέον να λάβει την απόφαση για το αν θα πουληθεί ή όχι το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στο Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο φέρεται να έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά. Η δεσμευτική προσφορά του Ιδρύματος κινείται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν οροθετηθεί τα πεδία στα οποία μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στις παραδοχές της και επομένως βελτίωση του τιμήματος.

Ακόμη, όμως, και υπό την προϋπόθεση ότι θα διενεργηθούν όλες οι επιθυμητές βελτιώσεις, το τίμημα θα απέχει αρκετά από την αξία στην οποία έχει εγγεγραμμένη την Ημιθέα Α.Ε. στα βιβλία της η Πειραιώς (περί τα 105 εκατ. ευρώ).

Επομένως, το θέμα είναι αν, έπειτα από δύο διαγωνισμούς, η Πειραιώς αποφασίσει να πωλήσει το νοσοκομείο, ως υποχρεούται από το πλάνο αναδιάρθρωσης, εγγράφοντας ζημία, ή αν θα επιδιώξει να πείσει επόπτη και DG Comp για ένα τρίτο εγχείρημα. Δύσκολο πράγμα οι υπογραφές, ακόμη δυσκολότερο να πείσεις ότι μπορείς να βρεις καλύτερο τίμημα, επικαλούμενος ότι η αναδιάρθρωση του κλάδου μόλις ξεκίνησε. Το σίγουρο είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πολύ σύντομα.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr