Ζητούνται αλλαγές στην επενδυτική «χρυσή βίζα»
To Euro2day.gr, σε δημοσίευμα της 28ης Απριλίου με τίτλο «Θολώνει το εγχείρημα της επενδυτικής χρυσής βίζας», είχε εκφράσει τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς για την κυβερνητική θέση που ήθελε τη χρηματοοικονομική «χρυσή βίζα» να απαιτεί πολύ υψηλότερα ποσά από αυτό των 250.000 ευρώ που ζητείται για την απόκτηση αντίστοιχης βίζας μέσω ακινήτων (αφήστε ότι υπάρχουν και γκρίζες μέθοδοι, που μειώνουν περαιτέρω αυτό το ποσό).
Τώρα λοιπόν, με βάση το σχέδιο νόμου, φαίνεται ότι το όριο θα πάει στις 400.000 ευρώ για τα ομόλογα και στις 800.000 ευρώ για μετοχές.
Γενικότερα το «ελληνικό πακέτο» λέγεται πως είναι λιγότερο ανταγωνιστικό από το αντίστοιχο σειράς άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανολογούνται κινήσεις που θα ζητήσουν «αλλαγές της τελευταίας στιγμής».
Άργησε που άργησε δύο ολόκληρα χρόνια το όλο θέμα να βαδίσει προς τη Βουλή (η σχετική συμφωνία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τους Κινέζους έχει υπογραφεί από το φθινόπωρο του 2017), είναι και τα όρια υψηλότερα. Άντε να δούμε τώρα την επιτυχία του μέτρου.
Άρση αντικινήτρων για δουλειές στο εξωτερικό ζητούν οι ΑΧΕ
Συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων δύο τραπεζικές και η Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, πιστεύουν πως θα πρέπει να καταργηθεί ο φόρος 0,2% που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών όταν πρόκειται για market making ξένων τίτλων ή για αντιστάθμιση κινδύνου έναντι θέσεων που έχουν λάβει σε παράγωγα εξωτερικού.
Το επιχείρημα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, κάθε άλλο παρά στερείται λογικής, καθώς: 1Οι market makers ελληνικών μετοχών ήδη απαλλάσσονται από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση.
2Οι απώλειες φορολογικών εσόδων θα είναι μηδενικές, καθώς λόγω του υπάρχοντος φόρου, καμιά ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα τέτοιες εργασίες (δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ξένες, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με το σχετικό τέλος).
3Η άρση του συγκεκριμένου αντικινήτρου ενδεχομένως να επεκτείνει τις διεθνείς δραστηριότητες κάποιων ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ, γεγονός που μάλλον ευνοϊκά θα λειτουργήσει για την οικονομία και τα φορολογικά έσοδα (συντελεστής 29%).
|