ΟΟΣΑ: πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Στον κατάλογο των χωρών-μελών του όπου το περασμένο έτος ψηφίστηκαν ή υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά συστήματα, οι οποίες είναι «φιλικές προς την ανάπτυξη», συγκαταλέγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την Ελλάδα.
Σε κεφάλαιο της έκθεσης Going for Growth, το οποίο δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες αποδείξεις για την επίπτωση της δομής των φορολογικών συστημάτων στον ρυθμό ανάπτυξης και παραθέτει χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων «η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης στην Ελλάδα και η μείωση του αφορολόγητου κατά ένα τρίτο, με ισχύ από το 2019».
Η αναφορά αυτή προκαλεί σύγχυση, δεδομένου ότι τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν πέρυσι προβλέπουν μείωση του αφορολόγητου από το 2020, με την εναλλακτική ταχύτερης περικοπής (από το 2019) κατόπιν συμφωνίας με το ΔΝΤ, στη βάση διασφάλισης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το Ταμείο μέχρι σήμερα δεν έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για ουσιαστικά χαμηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο ελληνικό πρόγραμμα να διατυπώνουν «ρεαλιστικές προβλέψεις».
Λακωνικό και σαφές.
Με την είσπραξη 70 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλοίου Cruise Bonaria, ο καθαρός δανεισμός της θα μειωθεί έτι περαιτέρω. Αν εισπράξει και τα περίπου 53 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση του ποσοστού που κατέχει στην HSW, περνάει σε καθαρό ταμείο.
Τι θα κάνει τα λεφτά; Στοχευμένη επέκταση, είναι η λακωνική απάντηση.
|