:: euro2day ::















Έτος 21ο Αρ.Φύλλου 1043 16 - 20 Μαρτίου 2018


Ακόμη ψάχνονται στην Κύπρο
για τα κόκκινα δάνεια

Mετ' εμποδίων προχωρά το πρόγραμμα «Εστία» στην Κύπρο. Κι αυτό γιατί ένα μήνα περίπου μετά τη σχετική πολιτική εξαγγελία, η κυβέρνηση ούτε έχει καταλήξει στο περιεχόμενο του προγράμματος ούτε και θα έχει κατασταλάξει μέχρι την 15η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια και τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να γίνουν.

Αρχικά έγινε λόγος για δάνεια πρώτης κατοικίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που θα αποκτούσε το κράτος, προκειμένου αφενός να δοθεί ρευστότητα στις τράπεζες (τα στεγαστικά δάνεια θα ανταλλαγούν με νέα κρατικά ομόλογα;), αφετέρου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα (προφανώς κάτω από τον φόβο να σταματήσουν τις πληρωμές τους πολλοί δανειολήπτες) ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει πως το πρόγραμμα «Εστία» δεν θα προνοεί κουρέματα δανείων, αλλά μόνο επιμηκύνσεις.

Πόσο εύκολο όμως είναι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να αποπληρώσουν πλήρως τα δάνειά τους, έστω και με κάποιες χρονικές επιμηκύνσεις; Και αν είναι έτσι, τι σόι bad bank θα είναι αυτή; Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της 15ης Μαρτίου.

Όπου μάλιστα, επειδή κάποιες από τις θεσμικές τροποποιήσεις ίσως να μην είναι καθόλου πολιτικά ευχάριστες -κι επίσης επειδή χρειάζεται η συμφωνία τριών κομμάτων έτσι ώστε ένας νόμος να «περάσει» από τη Βουλή- η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα καταθέσει τις προτάσεις της, αλλά αντίθετα κύριο σκοπό έχει να ακούσει τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης. Ίδωμεν.

ΥΓ. Το μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να εκμαιεύσουμε από την κυπριακή εμπειρία είναι πως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς χωρίς επώδυνα μέτρα, ακόμη κι αν η οικονομία μπει σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης.




H παύση του αντιπροέδρου
της ΕΕΤΤ και τα μηνύματα

Mε μια συμβολική νίκη για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, που μπορεί όμως να έχει σοβαρές παρενέργειες για ορισμένους, κλείνει ένας επίπονος κύκλος στη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Παρότι ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νίκος Παπαουλάκης, έχει ήδη αντικατασταθεί, το αρμόδιο ανεξάρτητο πειθαρχικό όργανο, στο οποίο είχε παραπεμφθεί η υπόθεσή του, αποφάσισε την οριστική του παύση.

Γιατί είχε παραπεμφθεί στο πειθαρχικό ο κ. Παπαουλάκης; Επειδή εκτός από αντιπρόεδρος ανεξάρτητης αρχής λειτουργούσε και ως σύμβουλος της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ. Η ανεξάρτητη πειθαρχική επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την οριστική του παύση (από τη θέση του αντιπροέδρου από την οποία έχει ήδη αποχωρήσει), με το σκεπτικό πως επέδειξε «συμπεριφορά που υποβαθμίζει το κύρος της ανεξάρτητης αρχής», πως «παραβίασε την αρχή της αμεροληψίας» που πρέπει να διέπει τα πρόσωπα που στελεχώνουν μια αρχή όπως η ΕΕΤΤ κ.ά. Σημειώστε πως η επιτροπή εξέδωσε τη συγκεκριμένη σκληρή απόφαση μετά από αρχική πειθαρχική απόφαση-χάδι της ΕΕΤΤ.

Είναι γνωστές οι θέσεις του Ν. Παππά για τις διοικήσεις της ΕΕΤΤ την τελευταία δεκαετία, στις οποίες καταλογίζονται σοβαρές παραλείψεις κατά τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση (με τις τεράστιες λευκές περιοχές στη χώρα), στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς κ.ά.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr