:: euro2day ::















Έτος 20ο Αρ.Φύλλου 1033 5 - 9 Ιανουαρίου 2018


Φάμπρικα... με τη βούλα του νόμου

Μπορεί η ψήφιση πολλών διατάξεων που επείγουν να καθυστερεί χαρακτηριστικά, ωστόσο έκπληξη έχει προκαλέσει σε παράγοντες της αγοράς το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για τη Mifid-II περιλαμβάνεται και μια διάταξη που. δεν προβλέπεται στη συγκεκριμένη Κοινοτική Οδηγία!

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τώρα η διαδικασία επαναπιστοποίησης στελεχών για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών γίνεται σύμφωνα με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος, τώρα θα λάβει ισχύ νόμου, καθώς περιλαμβάνεται στο άρθρο 93.

Η διαδικασία επαναπιστοποίησης των στελεχών του κλάδου επενδυτικών υπηρεσιών είχε ήδη προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στην αγορά, κυρίως για το κόστος που συνεπάγεται και τη χρονική συγκυρία κατά την οποία ήρθε.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη γνωστού χρηματιστή ότι «Η όποια επαναπιστοποίηση στελεχών δεν πρέπει να γίνεται μέσω υποχρεωτικού θεσμικού πλαισίου, αλλά μόνο όταν αυτό απαιτείται από τις περιστάσεις. Αλλιώς, μπαίνουμε σε μια ακόμη γραφειοκρατική διαδικασία, που συνεπάγεται κόστος χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

.Για παράδειγμα, όσοι επαναπιστοποιήθηκαν φέτος εξετάστηκαν ουσιαστικά σε ένα θεσμικό πλαίσιο που ήδη έπαψε να ισχύει, αφού το καθεστώς της Mifid-II έρχεται να φέρει τα πάνω-κάτω.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τράπεζα Κύπρου: η προεργασία
για έκδοση ομολόγου Tier I

Την έκδοση ομολόγου Tier I ή Tier II (μειωμένης εξασφάλισης) εξετάζει η Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να ενισχύσει κατά 1,5% τα κεφάλαιά της. Για να μπορέσει η Κύπρου να εκδώσει Tier I τίτλους, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και εν συνεχεία μείωση, ώστε να μηδενιστούν οι συσσωρευμένες ζημίες και να δημιουργηθούν συσσωρευμένα κέρδη.

Με βάση τον κανονισμό περί κεφαλαιακών απαιτήσεων της Ε.Ε., τα κουπόνια Tier I ομολόγων μπορούν να πληρωθούν μόνο από διανεμητέα στοιχεία. Δηλαδή κέρδη χρήσης ή συσσωρευμένα κέρδη.

Όπως προκύπτει από τις σημειώσεις που συνοδεύουν τις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου, η Κύπρου έχει λάβει προέγκριση (προκαταρκτική κοινοποίηση) από την ΕΚΤ ότι στην περίπτωση που εκδώσει τελικώς Tier I ομόλογο, θα μπορεί να πληρώσει κουπόνια από τα συσσωρευμένα κέρδη. Θα υπάρξει εξαίρεση, δηλαδή, από την απαγόρευση διανομής μερίσματος, υπό την οποία τελεί η τράπεζα.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr