:: euro2day ::















Έτος 20ο Αρ.Φύλλου 1026 17 - 21 Νοεμβρίου 2017


CYTA: το σενάριο
για... Έλληνα μνηστήρα

Mετά τη δρομολογούμενη πώληση της θυγατρικής CYTA Hellas, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος και για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή για τη μητρική του τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Κύπρο. Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, περιλαμβάνονται τροποποιήσεις προκειμένου η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, άρα απαιτούνται και ψήφοι από την πλευρά των μη κυβερνητικών κομμάτων.

Έτσι, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η μετατροπή της CYTA σε ανώνυμη εταιρεία, της οποίας η πλειοψηφία θα ελέγχεται κατά πάγιο τρόπο από το δημόσιο, αλλά θα δίδεται η δυνατότητα προσέλκυσης (στρατηγικού) επενδυτή που θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό.

Αν τελικά προχωρήσει κάτι τέτοιο, λέτε να υπάρξει ενδιαφέρον και από τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Ακούγεται ήδη κάτι τέτοιο, ως σενάριο, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς...

Πανγαία: πού και γιατί σκοντάφτει
η αλλαγή μετόχου

Στην έγκριση της Εθνικής Τράπεζας έχει κολλήσει το θέμα της αλλαγής μετοχικής σύνθεσης στην εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει την Invel Real Estate, η οποία κατέχει το 65,49% της Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Με βάση τη συμφωνία μετόχων, μεταξύ Εθνικής και Invel, η τράπεζα πρέπει να εγκρίνει την επικείμενη αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του συνεταίρου της στην Εθνική Πανγαία. Η κωλυσιεργία της τράπεζας να παράσχει τη σχετική έγκριση δεν φαίνεται να σχετίζεται με την ποιότητα του προτιμητέου επενδυτή. Τόσο η Collers Capital όσο και η Castlelake θεωρούνται από την τράπεζα υψηλής ποιότητας επενδυτές. Τα δύο παραπάνω funds έχουν περάσει στη τελευταία φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του ποσοστού, που κατέχουν εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας του Ισραηλινού επιχειρηματία Beny Steinmetz.

Η Εθνική θέλει, όπως αντιλαμβανόμαστε, να επαναδιαπραγματευτεί, ενόψει της συναλλαγής, κάποια δευτερεύοντα θέματα της σύμβασης μετόχων. Θέματα που αφορούν στις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς, όταν μεταβιβάζει μετοχές. Η τράπεζα θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι ώριμες, από πολλές πλευρές, να υπάρξουν τώρα τροποποιήσεις της αρχικής συμφωνίας. Μένει να φανεί αν η τακτική αποδώσει και μάλιστα σύντομα...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr