:: euro2day ::















Έτος 20ο Αρ.Φύλλου 1019 29 Σεπτεμβρίου - 3 Οκτωβρίου 2017


Ασπίς: διδάγματα και... μέτωπα
8 χρόνια μετά το λουκέτο

Πέρασαν ήδη 8 χρόνια από το λουκέτο στον ασφαλιστικό όμιλο Ασπίς (εταιρείες Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value), πλην όμως τα προβλήματα που απομένουν να επιλυθούν παραμένουν πολλά και μεγάλα. Το σίγουρο είναι ότι η πολιτεία όχι μόνο δεν είχε προνοήσει έγκαιρα για να αποφευχθεί το λουκέτο, αλλά στη συνέχεια δεν γνώριζε στοιχειωδώς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Σίγουρο επίσης είναι ότι το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε το πρόβλημα της Ασπίς όπως περίπου και τις λοιπές υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες: στην αρχή αναβάλλει τις πληρωμές για κάποια χρόνια, στη συνέχεια τις κουρεύει (τα περισσότερα συμβόλαια των Ασπίς και Commercial κρίθηκαν επενδυτικά και έτσι θεωρήθηκε πως δεν δικαιούνται αποζημίωσης) και, τέλος, πληρώνει τα ήδη κουρεμένα ποσά σε πολλές πολλές δόσεις, έτσι ώστε και ο. Ιώβ να φτάνει στα όριά του (δόθηκε μέρος των οφειλών, χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να γνωρίζει το αν και πότε θα καταβληθούν τα υπόλοιπα).

Έτσι, παρά την υποστήριξη των δικαιούχων από όλα τα πολιτικά κόμματα (μετεκλογικά και. ιδίως προεκλογικά) και από μια ευρεία σειρά φορέων και οργανώσεων, το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό και άλυτο.

Ευτυχώς τουλάχιστον που ορισμένες φορές το πάθημα γίνεται μάθημα. Έτσι, η περίπτωση του λουκέτου της International Life αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Επίσης, σήμερα όχι μόνο η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών είναι κατά πολύ αυστηρότερη (Solvency II) αλλά και η θεσμοθέτηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής διευκολύνει την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κινδύνων.

Το κακό είναι ότι σ' αυτήν τη χώρα πρέπει πρώτα να πάθουμε μήπως και μάθουμε στη συνέχεια.





Πρώτες κινήσεις των Γάλλων
μετά την επίσκεψη Μακρόν

Δεν πρόλαβε να φύγει ο Εμ. Μακρόν και άρχισαν οι επενδύσεις των Γάλλων στην Ελλάδα! Το αμερικανικό hedge fund Amber Capital Investment Management, που ελέγχει όμως ο Γάλλος Joseph Marie Oughourlian, ελέγχει πλέον το 5,2% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο κ. Oughourlian, χρόνια επικεφαλής του trading desk της Societe Generale, αποχώρησε το 2004 προκειμένου να ιδρύσει την Amber Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη. Λίγο πριν από την κρίση του 2008, η Amber Capital είχε φτάσει να διαχειρίζεται περί τα 7 δισ. δολάρια, με εξαιρετικές αποδόσεις για τους επενδυτές του hedge fund. Εσχάτως επενδύει στην ενέργεια, με σημαντική θέση σε εταιρείες όπως η Enel Americas. Μήπως βλέπει μέσω EΛΛΑΚΤΩΡ την ΕΛΤΕΧ Άνεμος;



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr