Η κομπίνα στη Γενική Αποθηκών και οι αλλαγές που αποφάσισε η ΕΤΕ
Τα μέτρα της πήρε η Εθνική, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον κομπίνες, όπως αυτή που συγκλόνισε πέρσι τη θυγατρική της Γενική Αποθηκών. Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, ο έλεγχος που διενήργησε, κατόπιν καταγγελίας, η Εθνική Τράπεζα στις Γενικές Αποθήκες έδειξε ότι έλειπαν από τις αποθήκες ποσότητες καπνού συγκεκριμένης εταιρείας, για τις οποίες, όμως, είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης.
Η εμπορική εταιρεία αποθήκευε στις εγκαταστάσεις της Γενικής Αποθηκών ποσότητες καπνού και ζητούσε την έκδοση τίτλων αποθήκευσης, τους οποίους εν συνεχεία προσκόμιζε στην Deutsche Bank, ως εγγύηση για τη λήψη βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες καπνού, που ήταν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις της Γενικής Αποθηκών, δεν αντιστοιχούσαν στους τίτλους αποθήκευσης που είχαν εκδοθεί. Η διαφορά ξεπερνούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 40 εκατ. ευρώ.
Για να προλάβει επανάληψη ανάλογων. ριφιφί, η Εθνική άλλαξε το Δ.Σ. της θυγατρικής της και προσέλαβε εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος εκπόνησε μελέτη επικαιροποίησης για όλες τις διαδικασίες λειτουργίας της Γενικής Αποθηκών.
Επιπρόσθετα, ενισχύθηκε το τμήμα εσωτερικού ελέγχου και οι έλεγχοι διενεργούνται πλέον, με βάση εγκεκριμένο ελεγκτικό πλάνο.
ΥΓ. Για την ιστορία η Γενική Αποθηκών διενήργησε αυξημένες προβλέψεις ύψους 1,22 εκατ. ευρώ, το 2016. Το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων αφορούσαν στη «κομπίνα» με τις ποσότητες καπνού και τους τίτλους αποθήκευσης. Το πόρισμα του ελέγχου παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές, λόγω εντοπισμού αξιόποινων πράξεων.
Υγεία: οι θεσμοί και ο συμψηφισμός των οφειλών
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συμψηφισμού οφειλών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ από τη μια πλευρά και των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων, των γιατρών και των φυσικοθεραπευτών από την άλλη.
Το γιατί βέβαια μια αυτονόητη διαδικασία (συμψηφισμός υποχρεώσεων) θα έπρεπε να καταστεί μνημονιακή υποχρέωση για να προχωρήσει, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. δεν φταίνε μόνοι οι ξένοι.
Εν πάση περιπτώσει σε συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, βρέθηκε ότι από 1/1/2013 έως και 31/12/2016 οι πάροχοι υγείας χρωστούσαν στον ΕΟΠΥΥ γύρω στα 800 εκατ. ευρώ λόγω του clawback και είχαν απαιτήσεις ύψους 500 εκατ. από τον Οργανισμό.
Με άλλα λόγια, αντί το κράτος να οφείλει 500 εκατ., έβγαλε έναν νόμο και τώρα όχι μόνο δεν πληρώνει, αλλά ζητάει και 300 εκατ. ευρώ από πάνω.
Το βασικό ζήτημα της διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, είναι το πώς τελικά θα κληθούν να καταβάλλουν οι -πολύ συχνά μη έχοντες- πάροχοι ιδιωτικής υγείας το ποσό των 300 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2018. Σε 16 δόσεις ζητάει ο ΕΟΠΥΥ, σε πολύ περισσότερες αντιπροτείνουν οι άλλοι.
|