:: euro2day ::















Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 758 28 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2012


«Θέμα χρόνου» για τη Rilken

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά και τη λήξη της δεύτερης (και υποχρεωτικής αυτή τη φορά) δημόσιας πρότασης στη Rilken ο βασικός μέτοχος δεν κατάφερε να μαζέψει ακόμη το 90% των μετοχών της εισηγμένης.

Η αρχή είχε γίνει το καλοκαίρι του 2011 όταν ο βασικός μέτοχος (Henkel) είχε προχωρήσει σε δημόσια πρόταση έναντι 3,40 ευρώ ανά μετοχή, η οποία τελικά δε βρήκε ανταπόκριση στη μειοψηφία, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί κάτι λιγότερο από το 78% του συνόλου.

Η Henkel στη συνέχεια προχώρησε σε νέα δημόσια πρόταση (υποχρεωτική αυτήν τη φορά), καθώς ζητούσε την απορρόφηση της Rilken. Ανεξάρτητος οίκος αποτίμησε την τιμή της μετοχής στα 3,65 ευρώ (αρκετά πιο πάνω από την πρώτη δημόσια πρόταση των 3,40 ευρώ), ενώ παράλληλα οι μέτοχοι μειοψηφίας εισέπραξαν φέτος και μέρισμα 0,11 ευρώ από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.

Το ζήτημα είναι πως μετά και τη δεύτερη αυτή δημόσια πρόταση -και παρά τις συνεχιζόμενες αγορές μετοχών από το ταμπλό- η Henkel δεν έχει καταφέρει ακόμη να συγκεντρώσει το 90%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία συγχώνευσης Henkel και Rilken διά εξαγοράς θα συνεχιστεί και κατά την ολοκλήρωσή της οι μέτοχοι μειοψηφίας θα λάβουν ποσό σε μετρητά ίσο με το προσφερόμενο τίμημα. Θέμα χρόνου, λοιπόν...


Ο ΣΕΔ, ο ΕΣΕΔ και η Εταιρική Διακυβέρνηση

Να δούμε τελικά πού θα καταλήξει το ζήτημα της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, τομέας στον οποίο πάσχει σοβαρά το ελληνικό χρηματιστήριο. Παράγοντες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (Χ.Α., εισηγμένες εταιρείες, επενδυτές κ.λπ.) συμφωνούν πως πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στο υπάρχον σύστημα (εξαντλείται στον τύπο και δεν υπεισέρχεται σε θέματα ουσίας) και μάλιστα προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα: λένε «ναι» στη δημιουργία ενός Δείκτη Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο οποίος θα βαθμολογεί τις εισηγμένες για την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησής τους και για το σεβασμό που επιδεικνύουν στους μετόχους μειοψηφίας.

Η υπόθεση του συγκεκριμένου Δείκτη ξεκίνησε εδώ και πάνω από δύο χρόνια από το Σύνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) και στη συνέχεια η κίνηση αυτή φαίνεται να παρακίνησε και άλλους φορείς της αγοράς να δράσουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Έτσι, λοιπόν, το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) συνέστησαν το ΕΣΕΔ (Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης) με σκοπό -μεταξύ άλλων- να αναλάβει και το συγκεκριμένο έργο.

Όπως πληροφορούμεθα, έχουν γίνει κάποιες προσεγγίσεις ώστε η προσπάθεια να στηριχτεί απ' όλους τους φορείς της αγοράς, ώστε το όλο έργο: α) να γίνει γρήγορα, β) να έχει πρακτικό αποτέλεσμα στον τρόπο λειτουργίας των εισηγμένων εταιρειών, γ) να βοηθήσει το επενδυτικό κοινό να αποφύγει σειρά από παγίδες.

Κι αυτό γιατί κύκλοι επενδυτών επισημαίνουν πως μέχρι σήμερα έχουμε δει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πολλούς νόμους και κάμποσους δείκτες, χωρίς όμως να υπάρχει προστασία επενδυτών στην πράξη...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr