:: euro2day ::

















Έτος 13ο Αρ.Φύλλου 652 17 - 21 Σεπτεμβρίου 2010


Διαφάνεια «εδώ και τώρα»

Σε γενική συνέλευση κρατικής τράπεζας και την ώρα όπου η διοίκηση καλεί τους μετόχους να ψηφίσουν τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μέτοχος μειοψηφίας ζητά κάποια σύντομα βιογραφικά των μελών αυτών προκειμένου να κρίνει και να αποφασίσει. Βιογραφικά, βέβαια, όπως φαντάζεστε, δεν υπήρχαν... Αν ο συγκεκριμένος μέτοχος έπραττε τα ίδια στο σύνολο των εισηγμένων εταιρειών στις αντίστοιχες χρονικές στιγμές, φοβούμαστε ότι θα συνέβαινε ακριβώς το ίδιο: δεν θα υπήρχε ούτε καν ένα σύντομο βιογραφικό.

Στην πράξη, δηλαδή, τα ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ., που στόχο έχουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας, επιλέγονται από τις διοικήσεις των εταιρειών (βλέπε από τους μεγαλομετόχους) και απλώς η μειοψηφία καλείται να τα ψηφίσει, χωρίς να ρωτάει πολλά-πολλά σχετικά με το ποιοι θα την... εκπροσωπήσουν! Και να ήταν φυσικά μόνο το θέμα των ανεξάρτητων μελών! Επενδυτής που κατέχει μετοχές σε χώρες των Βαλκανίων λαμβάνει κάθε χρόνο... πάκα με χαρτιά, προκειμένου να ενημερωθεί και να αποφασίσει τι θα ψηφίσει στη γενική συνέλευση. Στα χαρτιά αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνο ο απολογισμός χρήσεως αλλά και οι προτάσεις της διοίκησης, έτσι ώστε ο μέτοχος μειοψηφίας (αν το επιθυμεί) να σκεφτεί τα θέματα, να τα ερευνήσει και να πράξει αναλόγως. Στην Ελλάδα, τέτοια πράγματα δεν γίνονται...

Στο εξωτερικό, επίσης, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν αναλυτικά και τις αποδοχές όχι μόνο των μελών της διοίκησης αλλά και των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας, κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός για την πλειονότητα των εισηγμένων.

Ακόμη όμως και αν όλα αυτά εφαρμοστούν, οι επιδράσεις δεν θα είναι μεγάλες, εάν τελικά δεν επιτραπεί η ηλεκτρονική ψήφος, ή έστω η ψήφος διά αλληλογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαζόταν ο κάτοχος των 5.000 μετοχών (οι οποίες έπειτα από απώλειες 90% - 95% αξίζουν λίγα ευρώ) να ταξιδέψει στην άλλη άκρη της Αττικής, ή στη Μυτιλήνη, ή στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καταψηφίσει τις προτάσεις κάθε διοίκησης.

Υ.Γ. 1: Το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι μια καλή αφορμή για να συζητηθούν όλα αυτά και πάλι.

Υ.Γ. 2: Για όσους σπεύσουν να πουν ότι αυτά «δεν γίνονται», τους παραπέμπουμε στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Καλύτερα τα πράγματα στην Κύπρο

Λιγότερα προβλήματα από τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν οι κυπριακές, υποστηρίζουν οι αναλυτές και μεταξύ αυτών και η Alpha Finance, η οποία στην τελευταία έκθεσή της υποστήριξε ότι θα είχαν νόημα ελληνοκυπριακά deals στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι αναλυτές, λοιπόν, αναφέρονται στην καλύτερη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις, στο μικρότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και στη διαφορετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο οικονομίες:

  • Ενώ, για παράδειγμα, στην Ελλάδα θα είμαστε ευχαριστημένοι αν το 2011 το ΑΕΠ μειωθεί μόνο κατά 1%, στην Κύπρο προβλέπεται άνοδος της τάξεως του 1,5%.


  • Ενώ για φέτος στην Ελλάδα προσδοκούμε ότι το έλλειμμα θα πέσει στο 8,1%, στην Κύπρο αναμένεται χαμηλότερο του 6,5%.


  • Και ενώ τελικά είμαστε ευχαριστημένοι επειδή η πτώση του τουρισμού δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, στην Κύπρο ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο σημείωσε αύξηση 0,7%.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι και στην Κύπρο δεν υπάρχει περίσκεψη για το πώς το έλλειμμα θα μειωθεί το 2011 κάτω από το 4% ή για το πώς θα καταφέρουν να σώσουν τις δύο κρατικές αεροπορικές εταιρείες, τις Κυπριακές Αερογραμμές και τη Eurocypria. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη συγχώνευσή τους, ενώ το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης (Δημοκρατικός Συναγερμός) έχει προτείνει μετά τη συγχώνευση να ακολουθήσει και η προσέλκυση στρατηγικού εταίρου.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr