:: euro2day ::

















Έτος 8ο Αρ.Φύλλου 382 15 - 19 Ιουλίου 2005
 EDITORIAL


H ανατολή της "νέας" Σοφοκλέους


Π

ερισσότερο "τεχνική", περισσότερο "διεθνής" και περισσότερο... περίπλοκη για όλους γίνεται εφεξής η Σοφοκλέους.

Τα νέα θεσμικά μέτρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η υιοθέτηση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ), αλλά και η νέα "ταξινόμηση" των εισηγμένων σε δύο βασικές κατηγορίες (Cover Story, σελ. 9-11) συνθέτουν ένα τοπίο που αποτελεί πρόκληση προσαρμογής για τους επενδυτές, τους επαγγελματίες, τις εισηγμένες, αλλά και τον Τύπο.

Κατά την άποψή μας είναι πλέον θέμα χρόνου η περιθωριοποίηση μεγάλου αριθμού εισηγμένων, με τις οποίες ουδείς θα ασχολείται! Διότι η κάθετη αύξηση της ροής πληροφοριών (θα προσέξατε ίσως ότι τα αναλυτικά αποτελέσματα τριμήνου μιας εισηγμένης είναι πλέον 15 έως... 40 σελίδες, ενώ είναι πλέον θέμα χρόνου η καθημερινή αποκάλυψη των insider trades σε όλες τις εισηγμένες!) σημαίνει μοιραία άνιση κατανομή του χρόνου που ο επενδυτής ή ο επαγγελματίας μπορεί να αφιερώνει ανάμεσα στις διάφορες εισηγμένες.

Από την άλλη ο διαχωρισμός της Σοφοκλέους στις δύο ταχύτητες (Διεθνής και Κύρια Αγορά) θα εστιάσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον σε μετοχές της πρώτης, ενώ στη δεύτερη κατηγορία σχεδόν 300 εταιρείες θα διαγκωνίζονται για ψήγματα ενδιαφέροντος από τους επενδυτές!

Ίσως είναι αβλεψία η μη πρόβλεψη μιας ενδιάμεσης αγοράς, ενός "προθαλάμου" της Διεθνούς Αγοράς, στην οποία θα μπορούσε να ενταχθεί ένας ακόμη αριθμός εταιρειών, μια ακόμη βαθμίδα για να ξεχωρίζουν εύκολα κάποιοι από τους "300".

H εσωτερική αναδιάρθρωση, όμως, δεν είναι το μόνο "τεστ" για τη Σοφοκλέους. Μεγάλη πρόκληση θα αποτελέσει και το εγχείρημα εξάπλωσης της επιρροής και των συμμαχιών της ΕΧΑΕ (σελ. 34) στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποδίδει τα προσδοκώμενα.

Σε επίπεδο εισηγμένων κλάδων η εικόνα είναι μικτή. Στον χώρο των τραπεζών το Ασφαλιστικό φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο που ξεπεράστηκε, ενώ στο προσκήνιο περνά τώρα η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ενδεχομένως η διερεύνηση περαιτέρω κινήσεων συνένωσης. Ο χώρος των τηλεπικοινωνιών κυριολεκτικά "βράζει", καθώς η εξαγορά της ΤΙΜ (σελ. 33) φαίνεται να αποτέλεσε το έναυσμα ευρύτερων κινήσεων αναδιάρθρωσης στον κλάδο, με την Q-Telecom (σελ. 37) να βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο. Άλλωστε ο χώρος αυτός έχει κινήσει το ενδιαφέρον μεγάλων funds διεθνώς κατά το τελευταίο διάστημα (σελ. 36).

Από την άλλη, μετά και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, η εικόνα των σοβαρών προβλημάτων στον κατασκευαστικό κλάδο δείχνει να παγιώνεται, καθώς επηρεασμένες από την κρίση εμφανίστηκαν μέσω των ΔΠΧΠ (σελ. 14-15) ακόμη και πολύ μεγάλες εταιρείες.

Ομοίως σε στάδιο ξεκαθαρίσματος, έπειτα από μια περίοδο έντονης ανάπτυξης, φαίνεται να βρίσκεται και ο κλάδος της μαζικής εστίασης .

.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr