:: euro2day ::

















Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 338 10 - 14 Σεπτεμβρίου 2004
 EDITORIAL


Mε τη ΔEΘ τελειώνει
η «ολυμπιακή εκεχειρία»...


T

ο άνοιγμα της αυλαίας για τη μετα-Ολυμπιακή εποχή της ελληνικής οικονομίας θα σηματοδοτήσει η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μια ομιλία που θεωρείται η σημαντικότερη των τελευταίων ετών, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει εφεξής η κυβέρνηση, έπειτα από πολλούς μήνες "ολυμπιακής εκεχειρίας", στη διάρκεια των οποίων δεν έγινε καμία "τομή" στα υπαρκτά προβλήματα.

Παρότι η κυβέρνηση έχει αφήσει να φανεί ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα διατάρασσαν το κλίμα αποδοχής που έχει εδραιώσει στην κοινή γνώμη, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα θαρραλέα μέτρα, η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στη λεγόμενη "πραγματική οικονομία" (σελ. 6, 8, 9).

Στο μεταξύ η Σοφοκλέους έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Το ξεκαθάρισμα των όρων του παιχνιδιού που επιχειρείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημιουργεί αναταράξεις και ανατρέπει ισορροπίες αρκετών ετών. Αποκαλυπτική η συνέντευξη που παραχώρησε ο γνωστός χρηματιστής Βασίλης Χατζηλίας, ο οποίος δεν διστάζει να δηλώσει ότι αναμένει τη μείωση του αριθμού των χρηματιστηριακών εταιρειών σε... 30, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι εξελίξεις από εδώ και μπρος θα επιταχυνθούν (Cover Story).

O ίδιος πάντως δεν παραλείπει να εκφράσει και την αισιοδοξία του για την αγορά, λέγοντας ότι οι τιμές είναι δελεαστικές, όπως και οι μερισματικές αποδόσεις, εφόσον μιλάμε για σωστούς επενδυτές που δεν περιμένουν να πλουτίσουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Και δεν έχει άδικο. Στο Xρηματιστήριο Aθηνών υπάρχουν καλές εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν βελτίωση των μεγεθών και των αποτελεσμάτων τους σχεδόν σε κάθε τρίμηνο τα τελευταία πέντε χρόνια (σελ. 14-15), εισηγμένες που αξίζει να εξετάσει κανείς με προσοχή.

Στο εξωτερικό, οι εξελίξεις περιστρέφονται γύρω από τα τεκταινόμενα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οικονομικά και πολιτικά. Καθώς η πλανητική υπερδύναμη εισέρχεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, οι αισιόδοξοι προβλέπουν βελτίωση στις αγορές (σελ. 41), κάτι που συμβαίνει συνήθως, δεν συνέβη όμως το 2000.

Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να κινείται σε ασταθές έδαφος, ενώ οι φόβοι για νέα πτώση του δολαρίου (σελ. 38-39) ενισχύονται.





Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr