:: euro2day ::

















Έτος 7ο Αρ.Φύλλου 318 23 - 27 Απριλίου 2004


Το ντόμινο των στελεχών

Η αλλαγή ηγεσίας στην Εθνική (όπως και κάθε άλλη παρόμοια αλλαγή) δεν φέρνει μόνο στο προσκήνιο τα νέα πρόσωπα, αλλά φέρνει και αναδιάταξη του χώρου μέσα από τις προσχωρήσεις εκείνων που αποχωρούν.

Στην περίπτωση της Εθνικής έχουμε την έλευση των κ. Αράπογλου (Citibank) και Πεχλιβανίδη (EFG Eurobank), αλλά και την τοποθέτηση των αποχωρούντων. Εξ αυτών ο κ. Βρανάς αναμένεται να παραμείνει στην τράπεζα (ως στέλεχος καριέρας που ήταν), ενώ οι κ. Πανταλάκης και Ταμβακάκης θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα της τραπεζικής.

Ο μεν κ. Θ. Πανταλάκης έχει ήδη "κλείσει" με την Πειραιώς, όπου αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, ομού με τον κ. Μιχ. Κολακίδη, ο δε κ. Απ. Ταμβακάκης βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης των "προσφορών" που δέχτηκε και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Πάντως, αποδεικνύεται ότι η Εθνική αποτελεί "φυτώριο" μεγαλοτραπεζιτών του ιδιωτικού τομέα, αφού και ο κ. Πανταλάκης και ο κ. Κολακίδης διατέλεσαν υποδιοικητές της (κάτω από διαφορετικές διοικήσεις).

Ο κ. Πανταλάκης, λένε οι πληροφορίες, θα αναλάβει την εποπτεία των συμμετοχών του ομίλου και θα ασχοληθεί ενεργά με τα οργανωτικά, ενώ ο κ. Κολακίδης θα διατηρήσει τις αρμοδιότητες του corporate banking και των διεθνών δραστηριοτήτων της Πειραιώς.

Όσο για τον κ. Ταμβακάκη, μάλλον θα ανακοινώσει το επόμενο δεκαήμερο την (ηχηρή) μεταγραφή του, που αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον από την αγορά...





Η ΑΤΕ... ευθυγραμμίζεται

Για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η επανάληψη της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΤΕ μετά την αναβολή της περασμένης Τρίτης. Στο μεταξύ ο κ. Δ. Μηλιάκος θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να εγκριθεί η υποψηφιότητά του για τη θέση του διοικητή της τράπεζας.

Εκείνο που δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ο... χαμός που γίνεται στο παρασκήνιο για να εξασφαλισθεί μια θέση... υποδιοικητή στην ΑΤΕ, όπου ο συνωστισμός των υποψηφίων είναι το κάτι άλλο, όπως πληροφορούμεθα. Τα βιογραφικά και τα τηλέφωνα πέφτουν σωρηδόν από εκείνους τους υποψηφίους που εκτιμούν ότι, παράλληλα με τα κομματικά προσόντα (!), διαθέτουν και τις ανάλογες περγαμηνές που θα δικαιολογούσαν την τοποθέτησή τους σε θέση υποδιοικητή.

Από την άλλη, πολύ αμφιβάλλουμε αν θα δούμε πάνω από δύο υποδιοικητές στη συγκεκριμένη τράπεζα, αφού η μείωση δαπανών είναι "ευαγγέλιο" για την κυβέρνηση και τους εποπτευόμενους οργανισμούς. Μπορεί να δούμε και έναν!

Το σκεπτικό είναι σχετικά απλό: ένας υποδιοικητής δεν απαιτεί μόνο μία γραμματέα, αλλά ολόκληρη ομάδα γραμματειακής υποστήριξης, σεκιουριτά (προς τι;), σοφέρ, κινητό και πάει λέγοντας, με τις δαπάνες ν' αναρριχώνται σε αρκετά σοβαρά επίπεδα.

Ο νέος διοικητής της ΑΤΕ, για παράδειγμα, ήταν παλαιότερα ο μοναδικός υποδιοικητής της τράπεζας και είναι βέβαιο ότι γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου πώς διοικείται η συγκεκριμένη τράπεζα, που σήμερα είναι... πιο προβληματική από ό,τι ήταν στο παρελθόν!

Έτσι, μάλλον ένα ακόμα όνομα θ' ακούσουμε (για υποδιοικητή) για να αρχίσει να δουλεύει το νέο σύστημα διοίκησης στην ΑΤΕ και με το καλημέρα να 'χει γλιτώσει η τράπεζα του κόσμου τις (άχρηστες) δαπάνες (ευθυγραμμισμένη κι αυτή με το πνεύμα λιτότητας της νέας κυβέρνησης)!



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr