f
 :: euro2day ::















Έτος 27ο Αρ.Φύλλου 1360 12 - 16 Απριλίου 2024


Προ-βλέπει. ψηλότερα

Μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών του κλάδου κατατάσσει την Τιτάν η Eurobank Equities, προβλέποντας μέση ετήσια άνοδο των λειτουργικών κερδών κατά 5% έως το 2026. Η δυναμική της ζήτησης παραμένει ιδιαίτερα ευνοϊκή, σχολιάζει, τόσο από την άμεση κατανάλωση τσιμέντου στις ΗΠΑ όσο και από το υψηλό ανεκτέλεστο των κατασκευών στην Ελλάδα, λόγω των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται «στα σκαριά».

Η χρηματιστηριακή βλέπει διατηρήσιμα κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ ετησίως από φέτος και μετά, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό, σημειώνει, προσφέρει επιλογές στην εισηγμένη για την κατανομή των κεφαλαίων, αν και η διοίκηση εκπέμπει συντηρητικά σινιάλα για τα επόμενα μερίσματα.

Η Eurobank προβλέπει ότι η Τιτάν θα μοιράσει μέρισμα 1 ευρώ για τη φετινή χρήση (από 0,85 ευρώ για το 2023), 1,05 ευρώ για τη χρήση 2025 και 1,10 ευρώ για τη χρήση 2026. Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για πιο γενναιόδωρες διανομές στους μετόχους ή για εξαγορές που θα αυξήσουν την αξία της μετοχής.


Τα δεδομένα ενός (πιθανού) deal

Κοιτάμε να εξαγοράσουμε, όχι να εξαγοραστούμε, είπε στην Ένωση Θεσμικών ο διευθύνων σύμβουλος της CPI Αριστείδης Παπαθάνος. Εν ολίγοις, μάλιστα, περιέγραψε και ως στόχο μια εταιρεία που θα προσθέσει 5-6 ή και 10 εκατ. ευρώ στον ήδη υπάρχοντα τζίρο. Ωστόσο, ως γνωστόν οι εξαγορές γίνονται με τρεις τρόπους: είτε με λεφτά, είτε με χαρτιά, είτε με συνδυασμό των προηγουμένων.

Δεδομένου του κλίματος στον χώρο της πληροφορικής, αλλά και του γεγονότος ότι η ίδια η εισηγμένη αποτιμάται στο Χ.Α. περίπου στο 50% του τζίρου της, καταγράφοντας μάλιστα και μικρές ζημιές ως τώρα, μια εξαγορά μάλλον δεν θα είναι αυτό που λέμε «φθηνή». Το ταμείο της εταιρείας, όμως, στις 31/12/23 ήταν περίπου 166.000 ευρώ, τα δάνειά της ήταν στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ισοδύναμα δηλαδή με τα ίδια κεφάλαιά της, ενώ υπάρχει και σύμβαση leasing, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Θεωρητικά, λοιπόν, θα μπορούσε είτε να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (αν έχει πρόθυμους μετόχους) για να πληρώσει την εξαγορά, είτε να δώσει «χαρτιά» στους μετόχους της εξαγοραζόμενης (μέσω ΑΜΚ με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων), είτε να αυξήσει -σημαντικά- τον δανεισμό της, ή να κάνει συνδυασμούς των παραπάνω. Στα υπόψη για όσους ασχολούνται με τη μετοχή.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr