:: euro2day ::















Έτος 22ο Αρ.Φύλλου 1123 27 Σεπτ - 1 Οκτ 2019


Η Πρωτοβουλία... ωριμάζει

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της OTE Estate Γιάννης Παναγιωτίδης, που στις αρχές της κρίσης είχε συμμετάσχει, μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Στέφανο Μάνο, στην Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας, αναλαμβάνει, κατά πληροφορίες, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ.

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου διαχειρίζεται περισσότερα από 70.000 κρατικά ακίνητα, αρκετά από τα οποία βρίσκονται στα αζήτητα ή είναι καταπατημένα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολλά αξιόλογα ακίνητα, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Στην ουσία, η ΕΤΑΔ, που πλέον ελέγχεται από το Υπερταμείο, προωθεί μια μικρότερη έκδοση της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, με τη δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων που θα διατεθούν στην αγορά και παράλληλα θα αξιοποιηθούν.

Τι ήταν η Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ; Οι εμπνευστές της είχαν προτείνει το 2011 να δημιουργηθεί από το Δημόσιο ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, συνολικής αξίας περί τα 180-200 δισ. ευρώ, που θα εντασσόταν σε μια επενδυτική εταιρεία. Στη συνέχεια, μειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας θα πωλούνταν σε ιδιώτη επενδυτή που θα κατέβαλε μέχρι και 75 δισ. για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Μια παραλλαγή του ίδιου σχεδίου είχαν προτείνει και Γερμανοί σύμβουλοι, αλλά και οι δύο προτάσεις δεν προχώρησαν...


Ο αντίκτυπος του του ιταλικού APS

Tην ώρα που η Ελληνική Δημοκρατία ζητά από την DG Comp να αποφανθεί ότι το σχέδιο παροχής κρατικής εγγύησης επί των senior note ομολόγων τιτλοποιήσεων (σχέδιο ΤΧΣ) δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, η Ιταλική Δημοκρατία, που το εφάρμοσε πρώτη, έλαβε επέκταση του προγράμματος για μια διετία. Η επέκταση επιτρέπει μεν στο ιταλικό Δημόσιο να εγγυηθεί πρόσθετες ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων, με αυστηρότερες, όμως, προϋποθέσεις, μετά τους νέους όρους που έθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι οι συντάκτες της ελληνικής βερσιόν του APS έχουν λάβει υπόψη τους τις παραπάνω εξελίξεις, καθώς το σχέδιο αντιγράφει σε σημαντικό βαθμό το ιταλικό. Άλλωστε, ο λόγος που προσελήφθη ως σύμβουλος για το συγκεκριμένο έργο η JP Morgan από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν επειδή κατείχε την ίδια θέση για το ιταλικό APS. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την έγκριση από την DG Comp της ιταλικής επέκτασης, ξεκίνησαν στην Αθήνα οι διαρροές για διεύρυνση του ποσού που μπορεί να εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα εγγυούνταν τις senior note ομολογίες τιτλοποιημένων δανείων ονομαστικής αξίας 16,5 δισ. Τώρα οι διαρροές κάνουν λόγο για περίμετρο τιτλοποιήσεων αξίας 24 ή και 30 δισ. ευρώ, μεγέθη που φθάνουν να αντιστοιχούν στο 15% του ΑΕΠ. Η αγορά θεωρεί δεδομένο, επίσης, ότι οι συντάκτες της ελληνικής βερσιόν έλαβαν υπόψη τους και τα προβλήματα υστέρησης εισπράξεων ως προς τους στόχους, που εμφάνισαν αρκετοί servicers εγγυημένων τιτλοποιήσεων στην Ιταλία. Προβλήματα που έπαιξαν τον ρόλο τους στην επέκταση του προγράμματος και στις πρόσθετες δικλίδες που έθεσε η DG Comp.

Ως εκ τούτου, αναμένεται, εφόσον το σχέδιο εγκριθεί, να περιλαμβάνει ικανοποιητική διάρκεια στην ισχύ της εγγύησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αρχικές αρρυθμίες, αντίστοιχες με αυτές στη γείτονα Ιταλία. Για τους πρόσθετους όρους της DG Comp στην Ιταλία και τις καραμπόλες στην ελληνική βερσιόν δεν υπήρξε καμία διαρροή...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr