:: euro2day ::















Έτος 21ο Αρ.Φύλλου 1083 21 - 27 Δεκεμβρίου 2018


Εταιρική Διακυβέρνηση
και εκσυγχρονισμός για... κλάματα!

Με αυτές τις νέες νομοθεσίες, που ως θεωρητικό στόχο έχουν να «εκσυγχρονίσουν» το θεσμικό πλαίσιο και να τονώσουν την επιχειρηματικότητα, κάποιοι κάνουν στους επενδυτές κακόγουστα αστεία! Το Euro2day.gr λ.χ. έχει πολλές φορές αναφερθεί στο... μπάχαλο που έχει προκληθεί στο θέμα των γενικών συνελεύσεων των εταιρειών και κυρίως στο ζήτημα της δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων όσων επιχειρήσεων δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες μπορούν να ορίζουν από το 2017 τις τακτικές γενικές τους συνελεύσεις όχι έως την 30ή Ιουνίου, αλλά έως τη 10η Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους. Ή ακόμη ότι στις μη εισηγμένες εταιρείες συνήθως οι λογιστικές καταστάσεις δημοσιεύονται συχνότατα πλέον με 12-15 μήνες καθυστέρηση (π.χ. της 31ης/12/2017, μέσα στο 2019 και αν.)!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και μια διάταξη του Ν.4548/2017 (νέος νόμος περί ανωνύμων εταιρειών), σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα μπορούν να εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια -ανεξαρτήτως ύψους- μόνο με απόφαση των διοικητικών τους συμβουλίων και χωρίς την έγκριση των μετόχων τους στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης. Αντί δηλαδή να αυξάνεται ο έλεγχος των μετόχων μειοψηφίας στις (εισηγμένες και μη) εταιρείες, μειώνεται δια νόμου. Και όλα αυτά την ώρα που οι ΣΕΒ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μιλούν για την ανάγκη τόνωσης του θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Νέος παίκτης στην κτηματαγορά
ετοιμάζει δυναμική κίνηση

Μία από τις πρώτες εμφανίσεις κάνει στον διαγωνισμό της Alpha Bank για τα ακίνητα της Μπ. Βωβός η Orilina ΑΕΕΑΠ, η επενδυτική εταιρεία ακινήτων που συνδέεται με τον Τρύφωνα Νάτση, εκ των ιδρυτικών εταίρων του γνωστού hedge fund Brevan Howard. Η Orilina ΑΕΕΑΠ έλαβε πρόσφατα άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ακούγεται πως είναι έτοιμη να διαθέσει περί τα 200-250 εκατ. ευρώ στην εγχώρια αγορά real estate.

Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Κένυ Ευαγγέλου, στέλεχος με πολυετή πείρα στην αγορά ακινήτων και με θητεία σε αρκετούς οργανισμούς. Στο πρόσφατο παρελθόν, θήτευσε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ICI ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά.

Όσο για τα ακίνητα της Βωβός που πωλούνται, περιλαμβάνουν φιλέτα όπως το κτίριο γραφείων, επιφανείας 17.000 τ.μ., στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Vodafone, καθώς και οριζόντιες ιδιοκτησίες στο κτίριο γραφείων που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας 95-97, απέναντι από το Μέγαρο του ΟΤΕ. Πωλούνται επίσης τα γραφεία επί της Λ. Κηφισίας 24-26, που στεγάζουν τη Samsung, κτίριο γραφείων στη Μιχαλακοπούλου που μισθώνεται από την ασφαλιστική AXA, κτίριο στη Μεταμόρφωση που μισθώνεται από την αντιπροσωπεία της Porsche κ.ά.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr