:: euro2day ::















Έτος 21ο Αρ.Φύλλου 1042 8 - 13 Μαρτίου 2018


Bad Bank: γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί.

Ενώ στην Ελλάδα φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για σύσταση bad bank, χωρίς να υπάρχει σχετική προεργασία, στην Κύπρο το πράγμα έχει ήδη δουλευτεί. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο σύστασης bad bank, με κρατικά κεφάλαια. Μία από τις βασικές στοχεύσεις της κυπριακής bad bank θα είναι να αγοράζει από όσες τράπεζες το επιθυμούν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια οφειλετών, που αποδεδειγμένα δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να τα εξυπηρετήσουν.

Το project «Εστία» προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα της Κύπρου. Στην Ελλάδα, αντίστοιχη δυνατότητα δεν υπάρχει.

Στο μόνο σενάριο που μπορεί να αποφασιστεί και να χρηματοδοτηθεί bad bank είναι, με βάση τα ευρήματα του stress test, να υπάρξει τράπεζα με ιδιαίτερα υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες, η διάσωση της οποίας είναι ευκολότερη με διαχωρισμό σε δύο μέρη. Αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που δεν εύχεται κανένας.




Σε καλό δρόμο για το «Athens Heart»

Στην τελική φάση ακούμε ότι εισέρχεται η συζήτηση μεταξύ Hines - Pasal - Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά του εμπορικού κέντρου «Athens Heart» από τον αμερικανικό όμιλο. Το θέμα με την εγγύηση που έχει χορηγήσει η Pasal επί δανείων, ύψους 58 εκατ. ευρώ, της θυγατρικής της Doreco, η οποία ελέγχει το «Athens Heart», δείχνει να αντιμετωπίζεται.

Οι Εθνική και Εθνική Leasing συζητούν την άρση της εγγύησης και ζητούν, ως αντάλλαγμα, όμορα στο εμπορικό κέντρο ακίνητα, που ελέγχουν εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Θεοδωρίδη.

Αν τα τρία μέρη συμφωνήσουν, η Hines εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει ένα -μικρό- μέρος των δανείων της Doreco.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr